PRÍHOVOR ŠÉFREDAKTORKY ČASOPISU

Milí priatelia,

 

     pri každodenných starostiach si niekedy ani neuvedomujeme význam vecí, ktoré sa dejú vôkol nás. Niekedy je naozaj potrebné pozastaviť sa v bežnom kolobehu života a zamyslieť sa, čo tieto veci pre nás znamenajú. Je naozaj všetko okolo nás iba zlý sen, alebo je v tom aj kus pravdy? Prežili sme covid, pandémiu, migrácie, prežívame vojnu na Ukrajine či ďalekom východe, politické nepokoje doma aj vo svete. Čo všetko nás ešte čaká? Čím všetkým musíme ešte prejsť?

     Jednu z bežných vecí, s ktorými sa dennodenne stretávame, je aj jedlo a potraviny. Tie sú často predmetom rozporuplných diskusií a často sa správame iba podľa toho, či nám tieto výrobky chutia, alebo či sú cenovo prístupné. Mali by sme k tomu pridať ešte niečo, či sú z našich polí a záhrad, lebo ... kupovaním slovenských výrobkov podporujeme slovenskú ekonomiku, podporujeme slovenských farmárov, výrobcov potravín, podporujeme sami seba. Práve na to by sme nemali zabúdať. Práve nad tým by sme sa mali častejšie zamýšľať, ale ... Život ide ďalej. Využite ešte posledné zvyšky leta a jeho dary, posledné dni dovolenky a oddávajte sa slastnému ničnerobeniu.

     Pripravujete grilovačku a párty v lone prírody? Poradíme Vám, ako na to, aby sa V8m párty vydarila. Nájdete aj zopár chutných, osvedčených receptov na otvorenom ohni. Recepty v letnom čísle časopisu GASTRO nájdete aj na letné ovocné torty, ktorými zaručene potešíte nielen svoju rodinu, ale aj svojich hostí a na záver ich môžete prekvapiť chutným, vychladeným koktailom. Milovníci dobrého vína sa môžu zoznámiť so Chateau Rábaň, ktorý očaril svet vínom.

     Na svoje si prídu aj milovníci umenia v piešťanskej galérii, kde sú vystavované obrazy Alfonza Muchu, no môžeme sa vydať aj po stopách významného slovenského architekta Samuela Jurkoviča. Máte radi čokoládu? O tej Vám porozpráva Čokoládový Emil. A to je len malá ukážka z dielne GASTRA. Verte, že v horúčavách sa aj nám ťažko pracuje a súčasnosť, žiaľ, médiám nepraje.

     Želám Vám pekný zvyšok leta, užívajte ho plným priehrštím, zabudnite na starosti všedného dňa. Nezabúdajte však, že „dobré jedlo je balzam pre dušu.“ (Tadžiské príslovie).


Vaša Viera Dudášová