PRÍHOVOR ŠÉFREDAKTORKY ČASOPISU

Milí priatelia,

 

ak povieme, že žijeme hroznú dobu, nebudem ďaleko od pravdy. Nad ľudstvom akoby visel obrovský mrak. V prírode vyčíňajú živly a katastrofy – povodne, víchrice, požiare na jednej strane, vraždy, vojny, migranti, choroby a covid na strane druhej, ohrozujú životy ľudí, ohrozujú majetky, úrodu, lesy a všetko vôkol nás.

Vstupujeme do roku 2024 a kladieme si priam hamletovskú otázku, čo nás čaká, čo nám nový rok prinesie? Bude to konečne vytúžený pokoj, alebo len ďalšie pohromy?

Toto všetko zasahuje do nášho každodenného života aj do našej práci v redakcii, a tak – konečne! – napriek týmto strašiakom, máte pred sebou zimné číslo časopisu GASTRO – revue gastronómie, obchodu a cestovného ruchu. A tak ako naše hotely, reštaurácie, naša gastronómia a cestovný ruch sa pomaly, ale iste vzmáhajú, ani naša redakcia nezaostáva, ba musíme sa pochváliť, že pri príležitosti 30. výročia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska medzi ocenenými osobnosťami bola aj naša redakcia. Vážime si to a ďakujeme! Verím, že aj naďalej budeme spoločne šíriť dobré meno slovenskej gastronómie, dobré meno slovenského hotelierstva, dobré meno nášho malého Slovenska doma aj v zahraničí.

Stojíme na prahu 30. výročia prezentácie toho najlepšieho, čo slovenská gastronómia, hotelierstvo a cestovný ruch ponúka, na prahu výstavy GASTRO DANUBIUS v bratislavskej Inchebe, kde sa bude prezentovať aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a mladí, budúci kuchári a cukrári, ale aj manažéri a hotelieri, študenti a absolventi hotelových akadémií, stredných odborných škôl, zameraných na gastronómiu a cestovný ruch. Predstavíme Vám najlepšieho cukrára Španielska Andrésa Mármola Martinéza a jeho slávnu tortu „Infanta doňa Leonor“, ktorú upiekol pred 18. rokmi na počesť teraz už budúcej kráľovnej Španielska. Gusto Murín napísal knihu o šéfkuchárovi Ondrejovi Antovszkom, zakladateľovi Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ale aj časopisu Gastro „Život s chuťou“ a ... my spomíname. Na chrumkavú husacinku sme si zacestovali do Slovenského Grobu, no nezabudli sme ani na tých, ktorí vstupovali do nového roku s dobrým predsavzatím urobiť niečo pre svoje zdravie, pre svoju krásu a štíhlu líniu a byť fit! Aj vegetariáni a vegáni si prídu na svoje, lebo podľa indického príslovia „Medzi jedením a výživou môžu ležať svety“.

Zašli sme si aj do „Cukrárne Petry Tóthovej“, ktorá spolu s „našou“ Jožkou Zaukolcovou hodnotí šikovné ruky, fantáziu a kreativitu domácich cukrárov v obľúbenej relácii „Pečie celé Slovensko“. Sladký život – La dolce vita sme našli aj vo východných Čechách, aj v receptoch cukrárky spoločnosti LIDL Veroniky Bušovej a ... nezabudli sme si osladiť ani Deň sv. Valentína – sviatku zamilovaných. Veď láska je korením života, je tým, čo práve v tejto zložitej dobe tak veľmi potrebujeme, lebo...

„Láska nie je to, čo je vidieť na prvý pohľad, a krása nie je to, čo sa ukazuje. Obidve sú niečím ťažko pochopiteľným, čo uniká ľudskému mysleniu, no o to väčšmi sa zmocňuje ľudských citov.“ (M. Campobello)

 

Vaša Viera Dudášová