PRÍHOVOR ŠÉFREDAKTORKY ČASOPISU

Milí priatelia,

 

Univerzita vo Virgínii v spolupráci s niekoľkými významnými ústavmi vydala publikáciu „Food Faddism – Nutrition Nonsense and Sense“ – Snobstvo v potravinách, rozum a nerozum vo výžive. Publikácia spôsobila veľký rozruch nielen v USA, ale na celom svete. Pojem „Food Faddism“ – čiže potravinový snob definujú: „Je to človek, ktorý z nevedomosti, sebaklamu alebo omylu, v snahe upozorniť na seba prikladá nadmerný význam niektorým potravinám alebo takému spôsobu výživy, ktorý má – podľa neho – liečivé účinky: predlžuje život, zlepšuje fyzický a duševný stav“. V skutočnosti takého snobstvo vedie často k podvýžive, narušeniu zdravia, ba dokonca môže viesť až k úmrtiu.

Aj medzi nami žije pomerne dosť „výživových snobov“. Nedávno, keď som bola na tlačovke, imunológ profesor MUDr. Hrubiško povedal, že ak má v čakárni 20 ľudí, ktorí sa sťažujú napríklad na intoleranciu na mlieko – z nich možno 2-3 ju skutočne majú. Momentálne ide skôr o „módny hit“. Ak má moja priateľka intoleranciu, tak ju musím mať aj ja. Tým sa to vlastne len začína. Výživové zlo totiž mnohé mamičky páchajú aj na svojich deťoch. Podľa pána profesora by sme mali jesť to, čo nám naše regióny, naša príroda ponúka – na stole by mala byť misa s jablkami a s orechmi a vždy keď ideme okolo, mali by sme sa „ponúknuť“, no ... mali by sme jesť s mierou!

Ťažko sa píše o zdravej výžive, keď časopis je plný chutného a dobrého jedla, či už v podobe „Vône a chute Bratislavy“, receptov od top cukrárky Jožky Zaukolcovej, objavovaní kúzla Fine Diningu s Marcelom Ihnačákom, šéfkuchárom spoločnosti LIDL, králika á la Picasso, 6 chodov v Klube Le Gordon Bleu, sladkého pokušenia v podobe najkrajšej sezóny voňavého ovocia atď., atď., lebo podľa starého indického príslovia „Medzi jedením a výživou môžu ležať svety“.

Máte pred sebou jarné číslo časopisu GASTRO – revue gastronómie, obchodu a cestovného ruchu. Verím, že si v ňom nájdete niečo, čo Vás zaujme. Či už to budú chutné recepty od Martina Pyca Raucha, recepty z Kalábrie, niečo z rakúskej kuchyne alebo Vás zaujme článok o kráľovi vysokej elegancie, Grand Prix pre Richarda Cisára, vrátili sme sa aj k téme, kam sa podela taká prepotrebná slušnosť. Veríme, že slušní ľudia ešte nevymizli, i keď ...

Želám Vám pekný zvyšok jari a ... nezabudnite, že podľa Francúzov „Iba láska je tá pravá omáčka, ktorá dá každému jedlu správnu chuť!“

 

Vaša Viera Dudášová